Vinkkejä mallin ohjaukseen

Mallin ohjaaminen on taitolaji, jossa voi aina kehittyä paremmaksi. Tämä on ehkä se suurin vahvuuteni ja ajattelin jakaa muutamia vinkkejä teille, jotka vielä harjoittelette tätä haastavaa vuorovaikutuslajia ja mietiskelette kuvausten jälkeen, että meniköhän se ohjaus nyt putkeen ja unohtuiko prosessista jotain tärkeää. 

Olen itse tehnyt teini-ikäisestä saakka mallin töitä ja uskoisin, että siitä on ollut ohjauksen suhteen paljonkin apua. Osaan asettua mallin asemaan ja ymmärrän luontaisesti mikä toimii ja mikä ei, mitä malli ajattelee kuvauksen aikana (varsinkin jos ei saa kuvaajalta koko aikana mitään palautetta) ja kuinka mallille kannattaa jutella, jotta kuvaus sujuisi mukavasti ja malli kokisi olonsa turvalliseksi koko kuvauksen ajan.

Pari asiaa jäi videolla mainitsematta. Neuvoisin kaikkia kuvaajia kokeilemaan mallina oloa joskus. Se antaa ihan uskomattoman paljon lisää tietoa ja perspektiiviä, jota et välttämättä muilla keinoilla voi saavuttaa yhtä tehokkaasti kuin hyppäämällä itse kameran eteen silloin tällöin. Painotan videolla mallille puhumista ja juttelemista koko kuvauksen ajan. Puhuminen on tärkeää, mutta ihan yhtä tärkeää on palautteen antaminen. Kannusta kuvattavaasi aina, kun menee hyvin ja malli tekee juuri niin kuin toivoitkin. Ehkä pidin tätä niin itsestäänselvyytenä, että taisi jäädä tarkentamatta videolla. :)

Tämä on ensimmäinen videopostaukseni koskaan ikinä, joten hieman jännittää millaista palautetta tästä tulen saamaan. Mallin ohjaus on monimutkainen prosessi, josta olisi varmasti paljon enemmänkin sanottavaa, mutta yritin tiivistää aiheen viiteen peruspilariin:
1. Luottamus
2. Älä piiloudu kameran taakse
3. Näytä asennot itse
4. Näytä kuvia mallille
5. Ajatusleikki auttaa mallia heittäytymään

Toivottavasti tästä videosta ja näistä neuvoista oli jollekulle apua. Lisää ohjausvinkkejä kyllä piisaa, mutta ehkä aloitetaan nyt näillä ja tehdään kakkososa joskus myöhemmin. Tietenkin parastahan olisi, jos assari voisi videoida jonkun kuvaussession joskus, niin näkisitte miten itse tuon ohjauksen yleensä hoidan. 

Videolla esiintyminen on aika jännittävää ja vähän pelottavaakin, mutta hyvää harjoitusta! Stillikuvissa osaan malleilla vaikka unissanikin, mutta videolla puhuminen olikin sitten ihan erilaista ja haastavampaa, kuin kuvittelinkaan. Ja videon jälkityöstö se vasta veikin aikaa, koska olin ottanut vähän liikaa klippejä ja liikaa materiaalia, enkä sitten enää muistanut ulkoa mitä kohtaa missäkin hölisin. Kuvasin tämän videon eilen ja vasta nyt sain valmiiksi. Tosin, kuvaukset oli tuossa välissä, mutta kyllä siinä silti sai aikaa menemään. :D